Фоновий звук у ресторані: особливості грамотної реалізації
Фоновий звук у ресторані : особливості грамотної реалізації
Організувати фонову озвучку ресторану — це далеко не те, що уявляють багато «непосвячених». Купити програвач та пару недорогих колонок, увімкнути трансляцію безкоштовного стрімінгового сервісу явно недостатньо.
Все тому, що музичне тло в ресторані має бути комфортним. Його завдання – створити атмосферу, залучити клієнтів, утримати їх, створити причини для повернення до закладу. Пара дешевих колонок із цим явно не впорається. Як зробити все правильно – розповімо у цій статті.
Проблема вибору обладнання
З власного досвіду відзначимо, що головним чинником вибору систем для фонового звуку ресторані є ціна. Дуже не хочеться порівнювати українські реалії із заходом, але допустимо виняток.
У США та Західній Європі для відкриття ресторану залучають консультантів. Вони в курсі стандартів і норм знають скільки потрібно витратити на кожному етапі. У тому числі, здатні закласти до бюджету об'єктивну суму на озвучування.
В Україні часто закладають у кошторис абсолютно «смішну» суму. На неї неможливо придбати повноцінний комплект обладнання. Або доводиться розглядати бюджетні моделі, і ні про який комфортний звук уже не йдеться.
Наша рекомендація: покладатись на фахівців. Аналіз приміщення, результати акустичного розрахунку та інші критерії допоможуть підібрати комплект обладнання, що на 100% вирішує поставлені завдання. І витрати окупляться.
Що таке фонове озвучування ресторану?
Це організація акустичного простору та трансляція музики. Разом вони реалізують великий набір цілей:
створення особливої атмосфери закладу (частина брендування);
звукове зонування: наприклад, поділ зони біля барної стійки від банкетного залу;
відповідність нормам безпеки (в звукове обладнання можна інтегрувати систему аварійного оповіщення);
усунення «технічних» звуків із кухні, туалетів та інших приміщень;
приховування розмов людей, які сидять за сусідніми столиками;
трансляція фонової музики у перервах між основним шоу (або за відсутності шоу-програм у ресторані).
Фоновий звук у ресторані – насамперед система гучномовців, підібраних під технічні характеристики та дизайн кожного приміщення. Зонування та розміри приміщень – основні критерії при доборі кількості та потужності акустичних систем.
Підбір складає основі акустичного розрахунку. Навіщо він потрібний? Щоб досягти рівномірного якісного звуку. Простіше кажучи, щоб люди, які сидять у гучномовців, не підвищували голос для розмови. І щоб ті, хто перебувають далеко від динаміків, не слухали замість музики розмов за сусіднім столиком.
Підбір обладнання, що відтворює, теж залежить від цілей закладу. Наприклад, якщо планується трансляція стрімінгової музики, можна вибрати плеєр з підключенням до інтернету.
Правильний фоновий звук у ресторані – коли музика транслюється на комфортній гучності та в оптимальному частотному діапазоні, завдяки чому не чути сторонні звуки, а співрозмовникам за столиком та персоналу не доводиться підвищувати голос для розмов.
Акустичне оформлення ресторану
Підібрати та розмістити гарне обладнання – правильне рішення. Але цього мало. Якість фонового звуку у ресторані залежить від акустичного оформлення. Наприклад, якщо поверхні в приміщеннях оброблені матеріалами, які не поглинають звуку, замість якісної трансляції люди чутимуть некомфортне «гудіння». Отже, для деяких зон потрібно підібрати обробку з акустичних матеріалів з огляду на особливості дизайну.
Отже, процес озвучування ресторану виглядає так:
Вивчення приміщень, отримання технічного завдання (що планується озвучувати).
Акустичний розрахунок, інші розрахунки для підбору обладнання та матеріалів.
Оздоблення поверхонь акустичними матеріалами.
Закупівля, постачання та монтаж обладнання.
Тестування та передача в експлуатацію.
Якщо роботу зроблено добре, у кожній зоні буде досягнуто рівномірне звучання. Музика транслюватиметься без перешкод та спотворень. Адміністрація ресторану матиме можливість регулювати контент і гучність у кожній зоні. А елементи системи гармоніюватимуть із оформленням закладу. Якщо звернутися до професіоналів, крім описаного вище результату, вони забезпечать сервісне обслуговування обладнання.