
Як озвучити ресторан: основні правила
Фоновий звук у ресторані – важлива складова комфорту. За допомогою нього можна створити відповідну атмосферу, утримати постійних клієнтів та залучити нових. Якісний звук визначає статус закладу, може впливати на його популярність і навіть загальний рівень прибутку.
Музичний фоновий супровід ресторану є обов'язковим ще й на думку експертів. Наприклад, за даними опитування MarketSurveys, клієнти ресторанів кілька років тому визначили звук 20% значущості при виборі закладу. Для розуміння: такий самий показник значущості має кухня ресторану. Тому власнику ресторану важливо правильно оснастити приміщення. Про основні принципи розповімо у цій статті.
Як вибирати обладнання для озвучування ресторану?
Якщо бути об'єктивними, то замовники фонового озвучування ресторану як головний фактор вибору бачать ціну. І іноді зустрічаються дві крайності: надто маленький бюджет, що не дозволяє повноцінній вирішити поставлені завдання. Або навпаки: бажання зробити все «по-максимуму», що веде до неефективних витрат. Наприклад, купується обладнання із зайвими характеристиками, і в результаті використовується неефективно.
Ціна, безумовно, важливий критерій. Однак фоновий звук у ресторані залежить не від неї. Головний фактор підбору аудіо обладнання – здатність системи повністю вирішити поставлені завдання. А вони у кожному закладі індивідуальні. Якщо говорити умовно, є дві основні задачі при озвученні ресторану:
Організація фонової трансляції музики.
Створення умов виступів на сцені.
Фонове озвучування ресторану
Нині фоновий звук (трансляція музики) – характеристика всіх сучасних закладів громадського харчування. Він доповнює формат, наголошує на рівні, створює атмосферу. Обладнання для трансляції фонової музики у ресторані вирішує такі завдання:
створення у відвідувачів необхідного настрою;
зонування площі;
маскування технічних звуків (з кухні, складу, туалету тощо);
створення комфортних умов для розмови за столиком (щоб за сусідніми столами її не було чути);
відповідність нормам безпеки (систему фонового озвучування в екстрених випадках можна використовувати для аварійного голосового оповіщення).
У систему фонового озвучування входить джерело звуку (найчастіше медіаплеєр), підсилювач звуку, мікрофон, мікшерний пульт (при необхідності), а також система гучномовців. Враховуючи умови, їх підбирають відповідно до дизайну інтер'єру. Акустичні системи закріплюють на стелі, вбудовують у стіни або використовують інші способи прихованого монтажу. Їхня кількість, тип і потужність залежать від площі ресторану та кількості функціональних зон.
Особливості акустичного зонування
Ділити площу ресторану на зони необхідно, оскільки особливості фонового звуку кожної з них відрізняються. По суті, рівень гучності та варіанти музичного контенту для кожної із зон різні. Наприклад:
зона бару варта спілкування, а бармену важливо чути, що замовляють відвідувачі. Гучна або відволікаюча музика заважатиме;
обідня (банкетна зона) одна з найважливіших. Звук тут має бути атмосферним, але приховує сторонні звуки та чужі розмови;
зона технічних приміщень зазвичай галаслива. Для маскування шуму тут транслюються гучні насичені музичні треки.
Озвучування сценічної зони ресторану
Якщо власник закладу планує проводити розважальні програми, виступи та концерти (або караоке-вечірки), сценічну частину закладу потрібно обладнати професійною концертною системою. Її показники залежать від конкретних планів, площі приміщення, рівня запрошених виконавців. Наприклад, для виступу групи музикантів, діджейського сету чи танцювального колективу потрібні зовсім різні умови. Тому важливо спочатку розуміти, які варіанти розважальних програм заплановано у закладі. Підібрати універсальний комплект обладнання також можливо.
Стандартний набір обладнання для сценічного звуку в ресторані:
багатоканальний мікшерний пульт;
мікрофони;
підсилювач потужності;
сценічні монітори;
акустичні системи: комплект, що забезпечує якісне звучання у всьому частотному діапазоні;
система караоке, якщо заплановано відповідні заходи.
Основа якісного звуку
Акустичний розрахунок – те, з чого рекомендується розпочинати озвучування ресторану. Професійний аналіз приміщень, виміри та інші дослідження дають дані для точного розрахунку характеристик обладнання, створення схеми розташування тощо. На підставі результатів можна підібрати відповідне обладнання. Саме так можна досягти якісного звуку у закладі за оптимальних витрат.
Також велике значення має акустичне оздоблення приміщення. На його особливості впливають матеріали будівництва, особливості планування та зонування. Професійні розрахунки та підбір матеріалів створять умови для звучання музики без неприємних покликів, шуму, втрати якості.
Професійний звук у ресторані
Як визначити, що звук у закладі налаштований якісно? За кількома критеріями:
Звучання рівномірне по всій площі приміщення.
Трансляція ведеться без перешкод та спотворень.
Звуки в кожній із зон не змішуються.
Обладнання гармонійно поєднується з інтер'єром.
Доступні необхідні налаштування.
Устаткування працює надійно та без збоїв.
Компанія UPSound пропонує повний комплекс послуг для фонового озвучування ресторану: від вивчення об'єкта до акустичного розрахунку, від підбору та постачання обладнання до монтажу та налаштування «під ключ», а також гарантійне та технічне обслуговування. Звертайтеся за телефонами компанії, щоб дізнатися подробиці та обговорити індивідуальні умови. Фахівці компанії працюють у Києві, Одесі та інших містах України.